Hem > Piratfrågor > Almedalen & skolpolitiken, dag 1.

Almedalen & skolpolitiken, dag 1.

Sitter halvdöd på en lånad dator och bloggar. Det är Almedalsvecka och jag har tagit på mig att bevaka utbildningsfrågorna under de närmsta dagarna. Kunskapspolitiken ett område jag tror vi kommer ha mer att säga till om i framtiden, och politikerveckan är ett utmärkt ställe att snappa upp problemformuleringar och ”det senaste”.

Mitt första seminarium i ämnet var ett arrangerat av svenska lärarförbundet.  Seminariet diskuterade den svenska skolans utveckling, hur vi ligger till idag och hur den kan utvecklas. Generellt var det gott gry i arrangemanget, publiken var aktiva (med applåder och hejarop) och lärarförbundet visade som vanligt på ett stort engagemang inför frågorna – all creds till dem! Boken som låg i centrum för arrangemanget är förmodligen ett hett boktips, titeln får jag dock återkomma till imorgon.

Därefter var jag på ett seminarium vid namn ”Varför lyckas vissa skolor bättre än andra?” som arrangerades av SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). SKL visade utdrag från en rapport de kommer släppa vid årsskiftet. Det mest intressanta var förmodligen slutsatsen att resurstilldelning till skolor inte var så avgörande för  resultatet som man kunde tro. Istället var det ledarskap och målstyrning som var några av flera viktiga ingredienser.

Mer om skolan imorgon!

Kategorier:Piratfrågor
 1. Bengt
  juni 30, 2009 kl. 09:41

  Sambanden är inte alltid så enkla som man kunde önska.
  Skulle vilja se siffror på om det finns en koppling mellan skolor som marknadsför sig med sitt goda ledarskap + målstyrning och ”utbildningsgraden” hos de föräldrar som (aktivt) väljer att sätta sina barn i dessa skolor.
  Man kan nog säkert säga att en lugn och trygg skolmiljö gör att barnen/ungdomarna presterar bättre än de skulle annars.

 2. juli 9, 2009 kl. 17:39

  Vissa tror att allt löser sig bara man kastar pengar på det. (Åtminstone de flesta Politiker) Begreppet effektivisering har stulits till handlingen att sparka folk.

  I de flesta fall så hänger det på att rätt person råkar finnas i rätt jobb. Och pengarna som eventuellt behövs och tillförs kastas i sjön när så inte är fallet.

  Jag tror vi behöver människor som hela tiden på eget initiativ utbildar sig själva i sådana poster, intelligenta individer som finner tillfredsställelse i sitt arbete, i att skapa en harmonisk social miljö på arbetsplatsen och i processen att utbilda sig själva. Men 1, det lär väl inte finnas något system för att vaska fram sådana individer. Men 2, jag ser inte varför man inte skulle kunna bygga ett…

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: