Hem > Kommunal- & landstingspolitik, Piratfrågor, Piratpartiet > Lokalval för Piratpartiet!

Lokalval för Piratpartiet!

Morgon har guld i mun, och så även i dag. Partistyrelsen gick nyligen ut med att Piratpartiet kommer ställa upp i kommun- och landstingsval 2010, men endast där vi är väl förberedda. På DN Debatt skriver Rick Falkvinge:

Det betyder nu inte att Piratpartiet kommer att ställa upp i alla 290 kommuner och 20 landsting. Vi är fortfarande en ung organisation. Därför är det viktigt för Pirat­partiet att det är våra allra skarpaste representanter som banar vägen för lokal politik: partiets styrelse kommer att ställa mycket hårda krav på de lokala organisationer som vill ställa upp i lokala val, och bara låta de mest kvalificerade gå vidare till att skaffa landstingsblå och kommunalvita valsedlar i september 2010 bredvid de riksdagsgula. […]

Utmärkt! Vi undviker därmed Sverigedemokraternas problem: SD ställde upp i kommuner utan att samtidigt säkerställa att man hade en lokal organisation och lokala kandidater, vilket ledde till tomma stolar, stolliga representanter och negativ press.

Samtidigt är det viktigt att vi ställer upp. Jag ser följande anledningar som avgörande:

(1) Det finns en vilja från många håll av organisationen att ställa upp. Att helt förbjuda folk från att delta i lokalval skulle skapa konflikter och interna debatter, samt sänka graden av engagemang i partiet hos många av de aktiva. När vi istället har en hög ribba på deltagande så blir det dels enklare för de som inte uppfyller kraven att acceptera situationen (dvs. att de inte får ställa upp trots allt), dels inspireras de lokala eldsjälarna till ett hårdare arbete för att skapa bra och trovärdiga lokala alternativ.

(2) Kommuner och landsting är en utmärkt plattform för att bygga vidare organisationen inför valet 2014, om vi inte skulle komma in i rikdagen. Det ger möjlighet till lokala partistöd, utbildar lokalt aktiva i politiskt arbete och hjälper oss att skapa starka lokala organisationer inför framtiden.

(3) Lokalval ger oss nationell och, framför allt, lokal exponering i media. Framgångsrika lokala kampanjer kommer spilla över på det nationella riksdagsresultat och stärka vårt varumärke och trovärdighet nationellt.Det innebär helt enkelt fler platser att synas på i media inför 2010.

Protokollet från styrelsemötet finns här.
Nyhetsbrevet till medlemmarna finns här.
Diskussionsforum för lokalval (för partimedlemmar) finns här.

 1. augusti 13, 2009 kl. 15:32

  Kanske kan det dessutom vara bra att ha folk så att säga ”på fältet” som kan ge feedback om vad piratpartiet behöver verka för i riksdagen?

 2. augusti 13, 2009 kl. 15:40

  David: Bra poäng, även om det också finns ganska stora skillnader mellan politiken på kommunal versus riksnivå.

 3. Lars
  augusti 13, 2009 kl. 17:20

  I och med det här beslutet så ser jag det ursprungliga piratpartiet som helt dött. Politiken har breddats och spätts ut något enormt sedan 2006, fokus finns inte längre kvar.

  Det blir något annat för mig 2010. Kanske blankt, kanske något litet lustigt meddelande som publiceras bland de handskrivna rösterna på val.se.

 4. augusti 13, 2009 kl. 20:51

  Lars: Så kan man tycka, fast med samma logik har självfallet alla andra partier dött och återfötts ett flertal gånger. Ser man till grunderna i Piratpartiet vill jag dock påstå att de i högsta grad finns kvar. Upphovsrättskritiken må ha fått sällskap av ett flertal punkter, men den är i högsta grad levande.

  Jag tror själv detta är en positiv utveckling, och att även om vissa kommer hoppa av, så kommer också nya sympatisörer tillkomma när de märker vi är ett politiskt alternativ som är här för att stanna.

 5. ;)
  augusti 15, 2009 kl. 11:59

  Morgonstund har guld i mun

 1. augusti 13, 2009 kl. 22:42

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: