Hem > Piratpartiet > Kandidatur till partistyrelsen

Kandidatur till partistyrelsen

Ikväll skickar jag in min kandidatur till Piratpartiets valberedning, med förhoppning om att bli vald till styrelsen på partiets årsmöte. Med alla kompetenta aktiva i partiet lär det bli hård konkurrens. Spännande!

Mina åsikter i partifrågor:

 • Jag vill se en långsiktig strategi med målsättning att etablera sig i svensk politik på riktigt, inte att upplösa sig efter att ha fått igenom några sakfrågor. Det senaste året har jag övertygats om att detta är den enda rimliga vägen framåt. Jag har skurit loss min livbåt och är med i detta nybygge tills skeppet sjunker, må det bära eller brista.
 • Jag ser inga principiella problem med kvotering. Däremot ser jag andra problem med att en algoritm sköter detta. Det skadar legitimiteten och förvirrar medlemmarna. Kvoteringen bör istället skötas mer diskret och indirekt av valberedningar och medlemmar vid sammansättningen av listor, alternativt vara så enkelt utformad och väl kommunicerad att alla snabbt kan sätta in sig i det (exempelvis likt andra partiers ”varvade listor”).
 • I övrigt tycker jag faktiskt att primärvalet var okej. Det fanns en hel del barnsjukdomar, men vi klarade igenom oss det och styrelsens och ledningens upplägg höll i stort. Klart godkänt, men för nästa betygsnivå krävs mer arbete och bättre framförhållning.
 • 3-piratsregeln och uppmuntrandet av initiativ är något vi måste blir bättre på, men särskilt måste vi bli bättre på att aktivera nya människor. Det krävs ett större fokus på internkultur och arbetsformer de närmaste åren.
 • Fortsätt experimentera! Nyckeln till vår framgång ligger i att kombinera smart IT med axplock av klassiska organisationslösningar. Från företagsvärlden behöver vi ta oräddhet och utvecklingsvilja, från föreningsvärlden demokratiska strukturer och ordnade beslutsformer.
 • Ett parti. Oavsett hur vi är organiserade och var vi har mandat, från Bryssel till kommunerna, måste vi arbeta som en helhet. Jag vill bygga partiet inom ett organisationsnummer utan föreningar, men anser att detta samtidigt ställer krav på mer struktur och demokratiska arbetsformer, inte mindre.
 • Till sist: Jag föredrar skajp framför irc. Tyvärr – ibland krävs det att man är pragmatisk med sina principer.

Motivationstext till valberedningen:

När partiet bildades var jag skeptiskt upphovsrättskonservativ, men efter att ha gått igenom hemsidans lästips bytte jag sakta men säkert sida. Jag blev så småningom medlem under våren 2006.

Under hösten 2006 påbörjade jag studier i Östersund och gick från forumit till lokal funktionär med uppgift att hjälpa Richie organisera arbetet med valsedlar. Efter valet startade jag och några andra även en lokalavdelning till ungdomsförbundet. Därifrån blev jag under 2007 rekryterad till Ung Pirats förbundsstyrelse, ett uppdrag jag kommer ha fram till kongressen i år.

Sedan jag i början av 2009 flyttade till Lund har jag engagerat mig allt mer i partiarbetet. Det var jag och Nils Agnesson som genomförde den stora forumomorganiseringen, jag har hjälpt till att samordna orggruppen i arbetet med stadgerevideringen, och just nu är jag en av de drivande i att fixa mandat i Lunds kommunfullmäktige.

Jag är varken idealist eller medieperson. Jag är en mötesälskande långsiktig pragmatiker som trivs med teoretiska resonemang och långa diskussioner. Jag pratar också mycket.

I styrelsen kan jag bidra med analytisk förmåga, god politisk allmänbildning genom min kandidatexamen i statsvetenskap, erfarenhet från föreningsliv och organisationsfrågor samt kapacitet att skriva och planera större texter, såväl politiska manifest som styrdokument.

Kategorier:Piratpartiet
 1. januari 21, 2010 kl. 21:31

  +1 Simon är ett umärkt val till styrelsen, jämkande, argumenterande, övertygande byråkrat med driv framåt. Helt klart ett bra val!

 2. januari 21, 2010 kl. 22:50

  Simon for ledamot 2010!

 3. januari 21, 2010 kl. 22:50

  Heja dig, Simon! Jag tror att du är perfekt för detta!

 4. Tomas Kronvall
  januari 22, 2010 kl. 00:57

  Jag är närmast förvånad över att du inte är i styrelsen redan.

 5. januari 22, 2010 kl. 04:09

  Du har då allt stöd du kan få från mig i alla fall. Det behövs ordning i styrelsen. Minst sagt!

 6. mars 20, 2010 kl. 22:48

  Simon har en hel del att lära.

  Ytterst handlar det Piratpartiets existensberättigande.

  Det Simon vill åstadkomma är ett parti som finns till för sin egen skull, likt majoriteten av de nuvarande riksdagspartierna.

 1. januari 22, 2010 kl. 00:57
 2. februari 19, 2010 kl. 00:39
 3. maj 29, 2013 kl. 08:59

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: