Kunskapslyftet

Allting som står nedan ska tolkas som en exakt motsats av det jag tycker.

Nacka kommun tänker privatisera sina bibliotek i en frenesi av godhet och omtanke om kommunens ungdomar och deras fortsatta utbildning. Socialdemokraterna poängterar att Sveriges största bokförlag och mediakorporation, Bonniers, mycket väl kan tänkas köpa upp biblioteken i framtiden vid privatisering och att det potentiellt skulle kunna inverka skadligt på kommunens invånares tillgång till information.

You don’t say?

Vidare har de studentprotester i Storbritannien som svensk media fortfarande envist låter bli att berätta om fortsatt uppröra — militären! Studenterna är missnöjda med att avgiften för utbildning ska höjas, samtidigt som kvaliteten på undervisningen förväntas gå ned. Skottland har tidigare uttryckt missnöje med tilltaget eftersom de menar att deras tillgängliggörande av gratis utbildning på högre nivå till skottska ungdomar kan vara hotad.

I Sverige klubbade regeringen i sin godhet igenom avgifter på undervisning på universitet för studenter med ursprung utanför Europa – i trots mot landets samtliga studentkårer och universitetsrektorer (SU, SULF, LU och GU). Regeringen är nämligen vis och klok och vet allt om utbildning, vilket lärosätena uppenbarligen inte gör.

Andra som tidigare varit mycket skickliga utbildningsfrämjare är Täby kommun, som 2006 menade att bibliotekens kärnverksamhet var böcker åt invånarna, inte information. I Nederländerna har kloka människor med inriktning på lättillgänglig information beslutat att boklån ska kosta pengar.

Det är av ren ondska Google i alla fall bedriver upphovsrättsfientlig verksamhet i Frankrike, till Europeana-projektets stora förtret. Å andra sidan är det ingen som har tillräckligt med pengar för att investera i Europeana – varken EU, medlemsstater eller invånare förväntas vilja punga ut.

Ovanstående är fullständigt sarkastiskt, jag stödjer inga av ovanstående påståenden och vill passa på att tacka Norra fäladens statsdelsbiliotek i Lund för att ha delgivit mig samtliga Assar-publikationer som någonsin givits ut. De flesta går knappt, 10 år efter publicering, att få tag på eftersom förlagen inte gjort omtryck. Ja, jag har kollat på Tradera.

 1. B110
  december 12, 2010 kl. 00:15

  Är inte följande en ganska konstig tankegång:

  ”– Vi gör det här för att göra biblioteken ännu mer välbesökta. Biblioteken har ökat öppettiderna och antalet besök kraftigt de senare åren, men vi vill utveckla arbetet att sätta mål och utvärdera kvalitet ytterligare. Det betyder inte att privata aktörer kan göra det bättre än kommunen. Upphandlingsförfarandet säger inte vilken driftsform biblioteken kommer att ha. Det kan bli enskild såväl som kommunal drift eller en kombination av dessa, betonar Tobias Nässén (M), kulturnämndens ordförande.”

  Både tillgängligheten och antalet besökare förbättras alltså redan som det är nu, och vi har ingen anledning att påstå förbättrad effektivitet i privat regi. Ändå måste rubbet privatiseras, därför att…?

 2. Amelia Andersdotter
  december 12, 2010 kl. 01:10

  För att moderaterna tror att befolkningen mår bättre av utbildning. Genomsyrar inte det Tobias Nässéns kommentar?

  Vanligtvis privatiseras kommunal verksamhet via ”avknoppning”, vilket betyder att tillgångarna säljs ut för en spottstyver, oftast till kommunalt anställda. Minns inte var jag såg analysen av avknoppningar nu, kanske i Ordfront, men dokumenterade flera fall där skolor och andra kommunala verksamheter sålts ut för underpris till kommunens politiker.

 1. december 11, 2010 kl. 23:46

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: