Svindel

Jag ska straffa dig, i Månens namn! Eller låta bli >:}

Mina favoritkonspirationer grundar sig alltid i rymdhistorier. Månen kommer, enligt DN, vålla kaos när den kommer närmare Jorden än den gjort på mycket länge. Som alla science fiction-entusiaster vet är Månen också bekämpningsbar med atomvapen. Däremot kommer Japans kärnkraftskriser inte vara största hotet mot börserna, utan Mellanöstern, olja och energivapen i allmänhet kommer istället spela en fortsatt stor roll med mäktiga resursinnehavare som inte räds att slå.

Råkar man vara innehavare av ett bankkort finns det dock fler resursproblem att oroa sig för. Välkonstruerade attacker mot uttagsautomater (skimming, mest). I september-oktober förra året kom finurliga indier på att även hands on-fastlimning av tangenter av uttagsautomaternas nummerbräda effektivt sätter användarna, inte automaterna ur spel. Detta följdes snabbt upp i USA. Försök åtgärda det med höjda avgifter för bankomatuttag, suckers!

Samtidigt, i den riktiga världen, har en 19-åring hamnat i fängelse för att ha drivit ett forum för bankdatasamlare. Ansamlandet, via virus, av bankkundsdata till stora databaser (100’000 element) som sedan bjuds ut till försäljning tycker jag är sjukt imponerande. Jag är nästan säker på att man inte borde bli fascinerad av likaledes 100’000 svindlade dollar. Men de är ju så ambitiösa, och kommer ändå inte i närheten av bankchefer. Ett sånt bittert öde för så mycket jobb.

Jag grubblar också på hur den underjordiska bankcyberbrottsligheten förhåller sig till de insitutionaliserade brotten mot internationella avtal. För här: i det första fallet kan vi, i alla fall i teorin, spåra och straffa de inblandade. I det andra fallet kan vi få en (eller två) parlamentariker med slokande öron tala ut i De Spiegel. Och se här! Banker använder RSA-teknologi för att autentisera identitet! RSA har blivit hackat!

Summan av kardemumman är att oavsett slokande öron är vi, som cyberhavets bankkunder, ändå inte säkra från superskillade databasförsäljare. Fascinerande!

Det som irriterar mig är att samhällets fullständiga resurser under flera flera år lagts ned på att spåra upp dessa ondsinta svindlare, samtidigt som det tog typ, Islands, Greklands, Irlands, Spaniens och Italiens ekonomiska kollaps och att halva USA förlorade sina hem innan någon fick för sig att göra något – nämligen investera ännu mer av allmänhetens pengar för att rädda bankcheferna! Var är Sailor Moon när man behöver henne?

 1. mars 19, 2011 kl. 16:50

  Världens främsta bankrånare är de som går i kostym och är toppchefer i bankerna. Ett populärt namn för dem är ”BANKSTERS”, som urpsrungligen kommer från ordet ”GAGNSTERS”.

  ”GAGNSTERS” använde vapen för att tilltvinga sig andras pengar. ”BANKSTERS” använder banksystemet som vapen för att tilltvinga sig andras pengar.

  I Irland fick regeringen välja mellan att banksystemet skulle sluta fungera kl 08.00 nästa dag, eller att samhället pumpade in mångmiljarder i bankerna, för att de inte skulle gå i konkurs.

  Inför sådan utpressning så är ”valet” för en regering inte svårt!?

  Klart är att vi behöver reformera banksystemet för att upprätthålla marknadsekonomin. Bl.a hur stora banker som helst skall inte tillåtas, d.v.s för att förhindra upprepning av ”TO BIG TO FAIL”.

  Innan flertalet av våra politiker och beslutsfattare kommer till den insikten så behövs det först en rejäl kraschlandning.

 2. mars 19, 2011 kl. 16:51

  Upps stavfel. ”GAGNSTERS” skall givetvis vara ”GANGSTERS”.

 3. Amelia Andersdotter
  mars 19, 2011 kl. 17:16

  Hm. Vet inte. I Argentina har de ju klarat sin ekonomi ”bra” och hyperinflationen också (tre gånger på tjugo år eller vad det är). Men levnadsstandarden är inte superhög och stora delar av ekonomin sköts numera med byteshandel – inte så effektivt alltså, och väldigt lokalt. Fattigt.

 4. mars 20, 2011 kl. 23:06

  Tja, så blir det, fattigt eller inte, man måste ha mat för dagen, för att överleva, annars dör man.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: