Hem > Europeisk politik, Internationell Politik, Ryssland, Yttre hot > Med liv i skottlinjen längs gasledningen

Med liv i skottlinjen längs gasledningen

Det finns ett uppenbart sätt man kan ha ihjäl människor på vid en gasledning: att spränga den. Det orsakar stor skada, och förhindrar leverans av gas till människor som troligtvis behöver den. Sådana attentat har bland annat varit vardagsmat i Irak sedan flera år tillbaka.

Ett annat sätt är att stoppa gasleveranser, så som ryska Gazprom har gjort efter flertalet dispyter med Ukraina, både på bolags- och nationsnivå. EU kan inte längre stå likgiltiga inför konflikten som drabbar gaskonsumenter i Polen, Tyskland, Bulgarien och Rumänien. Europakommissionen ska nu skicka observatörer, på Gazproms begäran, för att förhindra att Gazproms ukrainska motpart Naftogaz stjäl gasleveranser som är ämnade för de europeiska konsumenterna.

Bakgrunden till anklagelserna om stöld är den tidigare stormen, och fortsatta bitterheten, över att Ryssland 2006 kraftigt minskade prissubventionerna på gasleveranser till Ukraina. Smakar det så kostar det, sa Ryssland som tagit klivet in i marknadsekonomin. Det var bättre för Ukraina när Ryssland var solidariskt.

Det vore också bättre för Bulgarien om Ryssland var solidariskt. Deras brist på gas kommer eventuellt hota människoliv när sjukhusen inte längre kan ta hand om sina patienter. I Ukraina dog 2006 över hundra människor som resultat av den plötsliga prishöjningen.

Samtidigt som Ryssland absolut inte kan klandras för att bedriva handel på världsmarknadens villkor – det måste t ex Ukraina inse att Ryssland måste göra om de ska överleva som marknadsaktör – är förlusten av människoliv i ett land som Bulgarien, bara indirekt inblandat, högst beklaglig och oförsvarbar.

Andra liv som gått förlorade och förmodligen kommer fortsätta gå förlorade de senaste dagarna är det stigande antalet döda i Gaza under Israels besinningslösa attacker. De hårdast drabbade är kvinnor och barn. Dels dör de, dels dör deras män och söner som också är deras försörjare. I Israel, USA och EU odlas en beklaglig syn på självförsvar som innebär övermåttligt våld och tusentals oskyldiga döda varje år. Knappast försvarbart, och jag hoppas så innerligt att någon undertecknande tjänsteman med makt att sanktionera sånt här vansinne för eller senare vaknar med dödlig halskrupp och avlider i plågor.

Man kan demonstrera mot attackerna i Gaza på flertalet ställen i Skåne på lördag 10 januari 2009.

Update: Hurra!:Russian Prime Minister Vladimir Putin and his Czech counterpart Mirek Topolanek agreed Thursday on the conditions for deploying gas monitors in Ukraine, the Czech EU presidency said.

 1. januari 9, 2009 kl. 04:51

  Underbart, bra att du skriver om gasledningen!

  Jag slogs nyligen av en artikel på IHT hur mycket vi faktiskt behöver ett starkt och enat EU för att kunna driva utrikespolitik effektivt i frågor som dessa, särskilt då mot vår närmsta stormakt Ryssland (och särskilt när de håller i den stora bränsletappen).

 2. teirdez
  januari 10, 2009 kl. 05:21

  Fräckt. Jag läste en bra ledare på Dagens Arena av Per Wirtén för några dagar sedan: http://www.dagensarena.se/text/2009/01/eus-fredsbudskap-har-stortat-samman

  Som visserligen betonar vikten av EU:s fredsbudskap och utrikespolitik men också anser att den är svag och att förtroendet för den är låg.

  Finns en SIEPS-rapport som mer utförligt tar upp problemen med EU:s utrikespolitik. Kan skicka en länk om du vill.

 3. januari 10, 2009 kl. 16:29

  Bara att länka på. :)

  Det är intressant hur olika syn tidningar kan ha på en konflikt som den i Gaza. Läser mest IHT och Washington Post (båda amerikanska tidningar) och åtminstone i den senare så är det andra tongångar än i svenska tidningar, och särskilt då jämfört med vänsterkretsar.

  Om du vill läsa en, sett från svenska medier, annorlunda debattartikel kan jag rekommendera Charles Krauthammer:
  http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/01/08/AR2009010802993.html

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: