Religiösa upplevelser

Ibland är mitt liv lite bättre än jag tror.

Jag har just läst ikapp på min El Reg-feed som jag i en månad noggrannt hållit mig borta ifrån. Med min nyfunna energi upptäckte jag omedelbart att det ökända hackerkollektivet Anonymous har hacketihackat Westboro Baptists. Tydligen misstänker nu några av medlemmarna att aktionen egentligen var en fälla uppsatt av församlingen i syfte att spåra IP-adresser som har använts av bedrägliga individer som brukat det likaledes ökända LOIC-verktyget. Ironiskt nog har den portugisiska regeringen nyligen brukat liknande tarvliga fällor för att spåra användare av den jävulusiska fildelningsteknologin. Åtminstone, får man anta, IP-adresser till användare som inte anonymiserar sitt ondsinta uppsåt.

Medan den luriga busen Jester tar åt sig äran för denna illvilliga antibaptistiska handling kan jag inte hjälpa att undra om det här är ett nogsamt planerat ironiskt skämt. I ljuset av mina skriverier om Jesu nekande av demonen Legions frestelser med åtföljande förening med heliga ande under ett dop utfört av Johannes Döparen, väljer jag att leva i tro. Givet att Kristdemokraterna är Sveriges mesta upphovsrättsförespråkare förstärks mitt hopp än mer.

Jag tycker dock fortfarande att Piratpartiet och dess nya evangelistiska linje kräver en baptistisk motvikt. Har man någon som pratar behöver man någon som agerar. Och ja, jag tycker att IT-industrins användning av ordet ”evangelist” för att beskriva en industrisponsrad reklamare är olämplig. Och ja, jag tycker att det är olämpligt att ordet inkluderas i politiken som benämning för politiska förespråkare.

 1. Magnus
  mars 13, 2011 kl. 21:19

  Näe hörrödu, ordet evangelist kommer inte från IT-industrin, det är snarare något som klistrades på sådana hemska typer som Richard M. Stallman, Eben Moglen, Cory Doctorow, Eric S. Raymond, Lawrence Lessig mfl. av en IT-industri som såg på dem som något lkatten släpat in. Därefter följde något av ett ”reclaim the word” på samma vis som piratpartister argumenterat kring namnat på sitt parti, där alla dessa idag kända och tunga namn själva började kalla sig för evangelister.

 2. Amelia Andersdotter
  mars 14, 2011 kl. 09:11

  Reklamarna kan inte återta ordet om det inte användes om dem från början? Stallman, Moglen, Doctorow och Raymond kallar sig inte för evangelister. De försöker inte återta någonting alls. Det är reklamare på stora företag som kallar sig för evangelister.

  Aktivister brukar kalla sig just aktivister och politiska förespråkare brukar kalla sig just politiska förespråkare. På Microsoft har man däremot användarupplevelseevangelister, vad nu det skulle vara för något. Människor som förespråkar användarupplevelser? Att bli irriterad på blåskärmar är ju en sorts upplevelse det också och inte blir man gladare av att människor anställs för att evangelisera över det.

 3. Magnus
  mars 14, 2011 kl. 10:13

  Jag talar om ett tidspann på 20 år, du om två.

 4. Amelia Andersdotter
  mars 15, 2011 kl. 12:35

  Aha. Nej.

  Det fanns RedHat-evangelister i mitten 1990-talet, som visserligen jobbade med öppen mjukvara men ändock var reklamare. Är jag rädd.

  Jag har också letat runt lite på nätet för att hitta dessa Stallman- och Lessig-evangelisterna du pratar om. Men jag ska vara tydlig med detta: Varken Stallman eller Lessig verkar ha titeln ”Evangelist” på sina visitkort. Det är alltså inte en jobbttitel. Stallman och Lessig är inte kopplade till den korporativa världen annat än som motsttåndare till vissa av dess världen. Fattar man inte skillnaden mellan Lessig, Stallman och juppiereklamare kan man läsa ovanstående fetstilade meningar igen.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: