Hem > Allmänt > Det är valkampanj all over, särskilt i Nederländerna

Det är valkampanj all over, särskilt i Nederländerna

Jag sitter i en hubb av valkampanjer. Jag är på väg till Finland idag, och tillsammans med de finska piraterna ska vi hålla en mini-konferens för att få igång deras valkampanj inför april 2011. Nästa fredag åker jag till Tjeckien, även där som stöd för valkampanjer. De funderar på att ställa upp i lokala val, motsvarigheten till landsting eller kommuner, som hålls i höst, och jag är ytterst tacksam för de erfarenheter vi redan fått av debatter om lokala val i Sverige.

Den mest spännande valkampanjen för pirater just nu torde dock vara nederländernas. Det nederländska piratpartiet har sedan i april bedrivit en intensiv valkampanj för att ta sig in i Haags parlamentsbyggnader. De får positiv feedback av media, de har varit med i de flesta större debatter och festivaler, och har moraliskt stöd från Incubate, Europas största festival för indiekonst (!). I Nederländerna kan Piratenpartij mycket väl vara vägen till framtiden.

Nederländernas valsystem fungerar annorlunda än i Sverige: parlamentet har 150 platser, och så länge man har 0,66% eller 1/150-del av väljarkåren på sin sida är man inne. Det har skapat ett särskilt bra läge för nystartade partier att ta sig in i parlamentet och påverka politiken.

Precis som i Sverige är de gröna på krigsstigen mot pirater, i Nederländerna representerade av Groene Links. Men precis som i Sverige saknar de gröna en djupare analys av privatlivsfrågor och ny teknik, och en uppfinningsrik, eller banbrytande, syn på hur förutsättningar för helt nya marknader kan skapas. Piratenpartij var inblandade i en nederländsk kampanj om smartmeters, som olyckligtvis gått svenska debatten helt förbi*. I Nederländerna har smartmeters nu blivit frivilliga, i Sverige obligatoriska.

En set-back för pirater i Nederländerna är den nyliga domen mot FTD, en nederländsk usenet-motsvarighet till svenska The Pirate Bay. Nederländerna är ett av de länder i Europa där nedladdning fram tills nu varit lagligt, men denna nya dom riskerar att illegalisera det utan ens lagändringar. Frågan har dock inte givits samma mediautrymme i Nederländerna som The Pirate Bay-rättegången fick här. Men så är det också femte gången i ordningen (mininova, torrenspy, btjunkie, tpb, ftd) som nederländska BREIN trakasserar torrentnätverk (minns fail in nl av Peter Sunde, som tydligen i originalversion inte längre finns på nätet). För Piratenpartij har detta lett till ökad popularitet, särskilt bland studenter.

Av anledningar okända för mig har en flygkrasch i Tripoli (nederländskt plan) fått typ en tidning att kritisera Piratenpartij för att inte göra uppehåll i sin valkampanj. Kritiken är visserligen mer smakfull än Estoniahärvan i Sverige, som dyker upp i svenska valtider när regeringen ska kritiseras (12 år senare!!!).

Hittills har de haft det knapert i kassan, och med flera, starka unga namn, som listettan Samir Allioui och den starka tvåan Eva Jobse, blir handlingsutrymmet mindre än det borde vara. Jag bedömer ändå deras möjligheter som stora, och valspurten blir särskilt intressant att följa (särskilt som Belgien lärt mig nederländska!).

* Sammanfattat: En smartmeter kan avläsa elkonsumtion på dygns- eller timbasis, och avläsas även på håll. Det innebär detaljerad information om exakta konsumtionsmönster för varje hushåll över ett dygn (de flesta använder förmodligen mer el under morgon- och kvällstid), och tillsammans med spänningsnivåer och motsvarande fluktuationer kan man också uppskatta vilken hushållsapplikation som använts.

Kategorier:Allmänt
 1. Simon Rosenqvist
  maj 17, 2010 kl. 07:42

  Intressant att höra. Kommer vi in i Nederländerna så blir det vår första nationella parlamentspost. :)

 1. maj 14, 2010 kl. 13:17
 2. maj 17, 2010 kl. 07:24
 3. maj 18, 2010 kl. 16:57
 4. maj 20, 2010 kl. 16:43
 5. maj 21, 2010 kl. 16:45
 6. maj 28, 2010 kl. 17:03
 7. juni 19, 2010 kl. 07:26

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: